Ljubljana

Oblačno Humidity: 92%
14°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 15°C
SREDA
13°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 18°C
PETEK
13°C / 19°C
SOBOTA
9°C / 11°C

Slovenija država partnerica pri festivalu kratkih filmov v Novigradu

Slovenija je država partnerica pri prvi izdaji mednarodnega festivala kratkih filmov v Novigradu, ki bo pod sloganom Istrani so nas prepričali, da se jim pridružimo! potekal od 16. do 18. septembra v Novigradu, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC). Na festivalu bodo prikazali več slovenskih filmov.

Slovenija država partnerica pri festivalu kratkih filmov v Novigradu
Kot so zapisali organizatorji, bo festival kratkega filma v Novigradu najmlajši mednarodni festival na Hrvaškem in edini festival v Istrski županiji, ki bo prikazoval samo kratke filme. Poleg bogatega programa, ki ga sestavljajo filmi iz regije in tujine ter od igranih do kratkih animiranih filmov, bodo na voljo tudi brezplačne delavnice in različna izobraževanja.

Festival bo nagrajeval najboljši film po izboru občinstva v regionalni konkurenci in najboljši film po izboru občinstva v mednarodni konkurenci. Cilj festivala je izboljšati in promovirati kinematografsko umetnost kratkih filmov ter predstaviti vsa dragocena neodvisna dela, ki ne najdejo mesta v komercialni distribuciji hrvaške in mednarodne kinematografije.

Prvi dan bo v glavnem programu na sporedu kratki igrani film Raj v režiji Mitja Lična in Sonje Prosenc, v družinskem programu pa bo na ogled kratki animirani film Spacapufi v režiji Jake Ivanca.

Drugi festivalski dan bodo v glavnem programu predstavili slovensko produkcijo. Prikazali bodo pet kratkih filmov iz leta 2021: igrani film Sestre režiserke Katarine Rešek - Kukle, animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić, animirani film Steakhouse animatorke in režiserke Špele Čadež, igrani študijski projekt Otava režiserke Lane Bregar in dramo Soseda režiserja Juša Hrastnika, ki je prav tako študijski projekt.

V družinskem programu bo v soboto na ogled tudi otroški animirani film Mišja hiša režiserja Timona Lederja. Mišek se ujame v star kolut sira. Med požrešnim glodanjem mehke sredice pozabi na sestradanega prijatelja zunaj. Mačka pa čaka, so vsebino filma povzeli pri SFC.

Glasove likom sta posodila Mojca Fatur in Jurij Zrnec, producent filma je produkcijska hiša Invida. Film je nastal v koprodukciji s slovenskim Zavodom Dagiba in hrvaškim Jaka Produkcijo.

Deželo partnerico in njen avtorski potencial bo predstavljal tudi animator in režiser Kolja Saksida, ki bo v sklopu festivala izvedel mojstrsko delavnico o svoji animirani seriji Koyaa in njenem glavnem liku, so še sporočili iz SFC, ki je sofinanciral mojstrsko delavnico kot vse omenjene filme.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0