Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 90%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 15°C
SREDA
13°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 18°C
PETEK
13°C / 19°C

V kinoteki osem restavriranih kratkih eksperimentalnih filmov

V Slovenski kinoteki bodo drevi po predstavitvi nove kinotečne sezone prikazali slovenske kratke eksperimentalne filme, ki so jih restavrirali v okviru projekta v koordinaciji Zveze evropskih kinotek. Po besedah kuratorja programa Matevža Jermana bodo prikazali osem filmov štirih slovenskih avtorjev oz. režiserjev.

Kot je povedal Jerman za STA, so lani v kinoteki restavrirali kratkometražne klasike režiserjev, kot sta Mako Sajko in Jože Pogačnik, letos pa so se odločili, da bodo nadaljevali z restavriranem kratkih filmov, a s poudarkom na eksperimentalnih in avantgardnih filmih, saj kinoteka hrani tudi več avantgardnih zbirk avtorjev, ki so nekdaj delovali na območju Slovenije.

V program so tako uvrstili osem filmov štirih avtorjev. V izboru so trije zgodnji kratki filmi Karpe Godine: A.P. Anno Passato, Divjad in Pes, ki jih je posnel še kot študent v kinu klubu Odsev in so vsi posneti na osemmilimetrsko kamero. Filmi, ki so vizualni zelo močni, po Jermanovih besedah že nakazujejo režiserjev velik talent.

Na ogled bosta tudi dva filma režiserja Vinka Rozmana Odmev in izziv ter Praška pomlad. Rozman je, kot je pojasnil Jerman, ustvarjal pod okriljem kinokluba Ljubljana. Odmev in odziv je obveljal za enega najboljših eksperimentalnih filmov na območju nekdanje Jugoslavije. Film je konceptualen, ukvarja se z gibanjem in minevanjem in se navdihuje pri Marcelu Proustu. Film Praška pomlad je bolj političen, saj je bil posnet le leto dni po uporu v češki prestolnici.

V izboru sta še dva filma Davorina Marca, ki je bil eden najbolj produktivnih in uspešnih eksperimentalnih avtorjev. Znan je bil po zanimivih prijemih, denimo praskanju, luknjanju in celo prežvekovanju filmskega traku, je pojasnil Rozman. Restavrirana sta filma Vse se vrti in Pika. Poka. Restavrirali so tudi serijo Dislocirano tretje oko: Bismillah /v štirih stavkih/ avtorja Sulejmana Ferenčaka, ki je nastala v produkciji nekdaj znane OM Produkcije.

Filmi bodo po nocojšnji projekciji na ogled tudi na spletni platformi Baza slovenskih filmov, ob različnih priložnostih pa jih bodo vrteli tudi v kinoteki. Ponudili so jih tudi drugim članom zveze evropskih kinotek, je povedal Jerman. Kot je poudaril, si želijo restavrirati tudi druge filme iz avantgardne zbirke in jih predstaviti na različnih domačih in tujih festivalih. V načrtu je restavriranje še več Rozmanovih filmov, trenutno je v teku restavracija njegovega filma Torzo. Prav tako naj bi kmalu steklo restavriranje filmov, ki jih je ustvaril Tone Rački. Kinoteka hrani šest njegovih filmov.

Eksperimentalni filmi so bili v slovenskem filmskem kanonu spregledani, njihova vrednost se odkriva šele v zadnjih letih. Pomembno vlogo pri revitalizaciji teh filmov ima, kot je poudaril Jerman, prav Slovenska kinoteka, ki hrani in ohranja filme in jih lahko javnosti predstavlja v novem kontekstu.

Restavriranje je zahteven in časovno zamuden postopek, med drugim zanj primanjkuje sredstev in strokovnjakov, je pa Slovenska kinoteka letos dobila skener osemmilimetrske filme, je še povedal Jerman.

V kinoteki osem restavriranih kratkih eksperimentalnih filmov

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0