Ljubljana

Oblačno Humidity: 58%
21°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Cukrarna bo za pet tednov postala atelje fotografinje Sophie Thun

V Cukrarni se drevi odpira samostojna razstava Sophie Thun z naslovom Uhajajoči časi.

Cukrarna bo za pet tednov postala atelje fotografinje Sophie Thun

Pri projektu bo svoj siceršnji delovni prostor - atelje preselila v Galerijo Parter, kjer bo pet tednov snovala, predstavljala svoje delo ter s svojo prisotnostjo delila osebne izkušnje umetnice in delavke v kulturi.

Pri projektu Uhajajoči časi gostujoča umetnica Sophie Thun svoje siceršnje delovne prostore - Westbahnstrasse na Dunaju in Fotolabor v Berlinu - za čas razstave preseli v Cukrarno. V stavbo, ki je v zgodovinskem smislu izjemno večplastna, saj je bila sprva tovarna sladkorja, nato je služila kot bivališče delavcev, pozneje so si v njej poiskali zatočišče književniki, danes pa deluje kot razstavni prostor.

Razstavni prostor je sestavljen iz prostorskih fotografskih intervencij in dveh visokih jeklenih sten, ki delujeta kot slikovni arhiv. Fotografinja se bo v razstavnem prostoru pet tednov posvečala nalogam umetniškega vsakdana. Po tleh bo razprostirala svoja dela in jih arhivirala, sestavlja davčno napoved, pripravlja prihodnje publikacije in razstave, urejala različne stvari in se včasih preprosto prepuščala ustvarjalnemu počitku.

Osrednja tema njene umetniške prakse je dialektika med krajem in časom produkcije ter krajem in časom prezentacije dela, med delovno situacijo, v kateri kot umetnica ustvarja, in fizično prisotnostjo telesa v povezavi z opremo. S samosvojim gestusom se izmika zaporedju trenutkov, ki določa prej in potem, ter namesto tega ustvari časovno kapsulo z lastno temporalnostjo.

Umetnica bo prisotna na drevišnjem odprtju in bo v Ljubljani tudi v terminih med samim trajanjem razstave. Ukvarja se predvsem s tehnikami analogne fotografije, njenimi prostori, procesi ter pogoji produkcije in razstavljanja. Kuratorka razstave je Felicitas Thun - Hohenstein.

Sophie Thun je magistrirala na akademijah za likovno umetnost na Dunaju in v Krakovu.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0