Ljubljana

Oblačno Humidity: 59%
21°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

Gilbert & George v Londonu odprla stalen razstavni prostor

Ekscentrični britanski umetniški duo Gilbert & George je v Londonu odprl svoj stalni razstavni prostor.

Gilbert & George v Londonu odprla stalen razstavni prostor

Nahaja se v za to namen preurejeni stavbi iz 19. stoletja, nedaleč od njunega doma in studia v nekdanji delavski četrti Spitalfields v londonskem East Endu.

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP Center Gilbert & George obsega 280 kvadratnih metrov v treh nadstropjih. Letno bo gostil eno do dve razstavi, otvoritvena nosi naslov Paradisical Pictures.

Umetnika sta sicer že pred pridobitvijo prostorov na omenjeni lokaciji leta 2015, leta 2009 ustanovila Center Gilbert in George kot dobrodelno organizacijo. Z njo sta želela spodbujati vključevanje javnosti na področju umetnosti, arhitekture in dediščine. V skladu z njunim sloganom "umetnost je za vse", je tudi vstop v novo razstavišče prost. Tedensko pričakujejo približno 200 obiskovalcev, piše spletni portal The Guardian.

"Za razumevanje najine umetnosti ni potrebno, da ste strokovnjak ali bogataš. Lahko ste revni ali karkoli želite," je po pisanju AFP v video predstavitvi povedal Gilbert. George je dodal, da se jima je zdelo zelo pomembno, da gre za humani prostor, saj ne marata "agresivno minimalističnih galerij in muzejev".

Danes 79-letni Gilbert Prousch in 81-letni George Passmore sta se spoznala na šoli Saint Martin's School of Art leta 1967. Od tedaj sta nerazdružljiva, tako osebno kot poklicno.

Dvojica v značilnih tvidastih oblekah je v središče svoje umetnosti postavila lastna lika. Prepoznavna sta po fotografskih kolažih, ki jih zaznamujejo živahne in prenasične barve. Obravnavata teme, ki so daleč od nevtralnih, kot so spol, vera in etnična pripadnost.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0