Ljubljana

Oblačno Humidity: 79%
15°C
PETEK
11°C / 21°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C

Kranjsko gledališče sezono začenja z dramo Kot vsa svobodna dekleta

Prešernovo gledališče Kranj bo novo gledališko sezono začelo s prvo slovensko uprizoritvijo besedila sodobne bosanske dramatičarke Tanje Šljivar Kot vsa svobodna dekleta v režiji Mojce Madon. Premiera bo v kranjskem gledališču v soboto ob 19.30, ustvarjalci pa so dramo in njeno uprizoritev predstavili na današnji novinarski konferenci.


Drama temelji na članku iz rumenega tiska, ki je obravnaval resničen dogodek, ko se je pred leti v Bosni in Hercegovini sedem osnovnošolk z ekskurzije vrnilo nosečih. Dogodek je skozi različice medijskih objav dobival različne poudarke, v katerih so pomen dobili prvenstveno čustva staršev, digniteta države v očeh mednarodne javnosti in iskanje krivca za nastali dogodek, medtem ko so bila sama dekleta iz javnega diskurza povsem izvzeta.

Kranjsko gledališče sezono začenja z dramo Kot vsa svobodna dekleta

Tanja Šljivar je v drami najstnicam v seriji fiktivnih monologov dala prostor, da spregovorijo, da dobijo svoj glas, ki ga sicer niso imele. Najstnice, združene v poskusu svobode v majhnem mestu, kot je avtorica podnaslovila dramo, v svojih monoloških izpovedih razkrivajo okoliščine dogodka in premišljajo njegove posledice. Razkrivajo svoje intimno doživljanje sveta, najstniške seksualnosti in nosečnosti ter njihovo ujetost v svet tradicionalnih vrednot in družbene stvarnosti, v kateri odraščajo in jo kritično motrijo.

"Gre za zelo poetično, prodorno, večplastno in prežemajoče besedilo, ki je hkrati uprizoritveno izjemno zahtevno," je povedal direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak. Režijo je ponudil Mojci Madon, ki je bila, kot je poudaril, z avtorsko ekipo in ob genialni igralski zasedbi kos izzivu.

"Ko drama v vsej svoji moči zazveni na odru, se zgodi nekaj čudovitega in srhljivega hkrati," je ocenil Novak in pojasnil, da besedilo ni lahko, ga pa prežema toplina. "Neobremenjeno sporočilo predstave je univerzalno," je izpostavil Novak.

Mojca Madon je pojasnila, da je besedilo zelo pripovedno, hkrati pa se izmika odgovorom, kaj se je res zgodilo. "Upam si trditi, da sta tekst in predstava zelo drzni in neposredni ter da je predstava primerna ne le za zrelejšo publiko, temveč tudi za najstnike in je lahko zelo močna tudi za srednje šole," je dejala režiserka.

Pojasnila je, da je bil velik izziv, kako se z ekipo sedmih odraslih igralk izrekati v imenu 13-letnic, da jih ne prikazujejo kot žrtve in da do njih niso pokroviteljski, temveč da jim le dajo glas. V predstavi igra vseh pet igralk kranjskega gledališkega ansambla Vesna Pernarčič, Živa Selan, Vesna Jevnikar, Darja Reichman in Vesna Slapar ter gostujoči igralki Tamara Avguštin in Miranda Trnjanin.

Gre za več generacij ustvarjalk in kot so izpostavile na današnji novinarski konferenci, se je to pokazalo tudi v njihovih pogledih na obravnavane teme. Kot je pojasnila Živa Selan, se je je drama, ki odpira tudi teme nosečnosti, splava in patriarhata, dotaknila predvsem s sporočilnostjo o boju mladih za svojo prihodnost nasproti skupnosti in sistemu, ki ne upošteva individualnih želja, potencialov in upov.

Za prevod besedila je poskrbel Esad Babačić, za dramaturgijo pa Jaka Smerkolj Simoneti in Jernej Potočan. Scenografinja predstave je Urša Vidic, kostumograf Andrej Vrhovnik, avtor glasbe pa Luka Ipavec. Lektorica je Maja Cerar, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, oblikovalec maske Matej Pajntar, asistent scenografije pa Dan Pikalo.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0