Ljubljana

Oblačno Humidity: 56%
22°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

Letošnja Evrovizija z ogromnim odrom po vzoru rockovskega koncerta

Letošnje tekmovanje za pesem Evrovizije bo "absolutno ogromno" in bo prvič v zgodovini tekmovanja imelo oder, ki ga običajno uporabljajo na rock koncertih, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili organizatorji.

Letošnja Evrovizija z ogromnim odrom po vzoru rockovskega koncerta

V liverpoolski areni in kongresnem centru ACC bodo tako postavili glavni oder s površino 950 kvadratnih metrov, zeleno soba s površino 500 kvadratnih metrov in več kot 2000 posebnih svetlobnih naprav.

Vodja produkcije Evrovizije James O'Brien, ki je pred tem 13 let sodeloval pri podelitvi glasbenih nagrad MTV Europe Music Awards, nato pa se je pridružil studiu BBC, je za medije povedal, da je obseg letošnje Evrovizije edinstven.

V petih tednih gradnje odra bodo namestili 140 ton težko jekleno nosilno konstrukcijo ter 12,87 kilometrov kablov za razsvetljavo, zvok, video in posebne učinke. Oder bo segal vse do gledalcev, ki bodo sedeli ob straneh.

O'Brien je še povedal, da BBC pri pripravah sodeluje z ukrajinskimi strokovnjaki za razsvetljavo in snemanje ter da bodo uporabili posebno ukrajinsko opremo za kamero. Dodal je, da bo vključitev kulture te države v samo tekmovanje "zelo čustvena" in bo "zelo pomemben" del Evrovizije.

Izvršna direktorica skupine ACC Faye Dye je povedala, da je letošnje evrovizijsko tekmovanje posebno tudi zato, ker se veliko ukvarjajo z vprašanjem, kam z rekviziti po tekmovanju ( ...) in kako bi jih lahko reciklirali, da bi bilo tekmovanje tudi trajnostno naravnano.

Cilj je, da bi rekvizite in kostume na nek način ponovno uporabili, bodisi prodali na dobrodelni dražbi ali jih podarili muzejem ali reciklirali same materiale.

Po poročanju britanskega BBC bo letošnji evrovizijski oder pokazal, "kako lahko glasba preseže meje in združi ljudi".

BBC je še sporočil, da je oder navdihnil "širok objem", ki daje vtis, da "odpira roke Ukrajini". Oblikovalsko je oder delo podjetja Yellow Studio, ki je med drugim lani sodelovalo pri slovesnosti ob podelitvi nagrad grammy.

Majsko evrovizijsko tekmovanje bo Liverpool letos gostil v imenu Ukrajine, ki je lani dejansko zmagala na pesmi Evrovizije, zaradi vojne v tej državi pa so tekmovanje prestavili v Združeno kraljestvo. Tekmovanja se bodo udeležili predstavniki iz 37 držav, tudi Slovenije. Veliki finalni evrovizijski večer bo 13. maja.

Slovenijo bo letos zastopala skupine Joker Out s pesmijo Carpe Diem. S pesmijo v slovenski različici bo skupina nastopila na evrovizijskem polfinalnem večeru 11. maja.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0