Ljubljana

Oblačno Humidity: 92%
12°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Merc še naprej na čelu Društva slovenskih pisateljev

Društvo slovenskih pisateljev (DSP) je na današnjem rednem volilnem občnem zboru za svojega predsednika ponovno izvolilo pisatelja Dušana Merca, ki je tokrat tretjič kandidiral za ta položaj.

Merc še naprej na čelu Društva slovenskih pisateljev

Merc, ki je prvič prevzel vodenje Društva slovenskih pisateljev maja 2019, je bil edini kandidat. Njegov sedanji mandat bo trajal do decembra 2026.

Na današnjem volilnem občnem zboru so tudi izvolili nov nadzorni in upravni odbor ter častno razsodišče DSP.

Merc je v kandidaturi za predsednika DSP med drugim zapisal, da za predsednika znova kandidira, ker je prepričan, da se morajo zdajšnji pozitivni učinki gospodarjenja z društvenim premoženjem nadaljevati ter da je treba zagotoviti sredstva za obnovo fasade in strehe na Tomšičevi 12, kjer domuje DSP, in vzpostaviti knjigarniško dejavnost v obnovljeni prostorih.

Kot je še zapisal Merc v svoji kandidaturi, so v času njegovega predsedovanja vse komisije delovale učinkovito, realizirane so bile vse trajne naloge DSP. Povišali so tudi društvene nagrade, ki zdaj znašajo 5000 evrov, kar je primerljivo z ostalimi literarnimi nagradami.

Kot prednostno nalogo predsednika DSP in upravnega odbora v prihodnjem mandatu je Merc navedel zagotovitev udeležbe mlajših članic in članov DSP v aktivnostih in pri upravljanju društva ter varovanje ugleda DSP v javnosti z umirjenim in odločnim komentiranjem pomembnih družbenih dogodkov, ne da bi vstopali v politične boje med slovenskimi strankami in tako zastopali ideološke osnove samo dela slovenskih državljanov.

Glavne naloge pa po Mercu ostajajo varovanje slovenske jezikovne in literarne dediščine, izročila in nadaljevanje ustvarjalnega procesa pri razvoju literature.

Za člane nadzornega odbora so bili na današnjem občnem zboru DSP izvoljeni Edelman Jurinčič, Peter Rezman in Ivo Stropnik, za člane častnega razsodišča Matjaž Hanžek, Peter Kovačič Peršin in Draga Potočnjak, v upravni odbor pa Suzana Tratnik, Tone Peršak, Majda Koren, Sebastijan Pregelj, Zoran Pevec, Veronika Dintinjana, Mirana Likar Bajželj, Matej Krajnc in Jani Virk.

Na današnjem občnem zboru so tudi potrdili obnovo vile na Tomšičevi 12. Ta je predvidena v letu 2025. Ocene so, da naj bi obnova stala približno 169.000 evrov. Končni znesek bo sicer znan z izbiro izvajalca. Mestna občina Ljubljana bo sofinancirala 50 odstotkov pogodbene vrednosti obnove.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0