Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 67%
19°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

Na Berlinalu nocoj podelitev zlatega medveda za življenjsko delo

Na 73. Berlinalu bo nocoj premiera Fabelmanovi ameriškega režiserja Stevena Spielberga, ki bo ob tej priložnosti tudi prejel častnega zlatega medveda za življenjsko delo.

Na Berlinalu nocoj podelitev zlatega medveda za življenjsko delo

"Steven Spielberg je v svoji neverjetni karieri očaral številne generacije gledalcev po vsem svetu in dal nov pomen izrazu 'kino' kot tovarni sanj. Naj bo to večni čarobni svet najstnikov ali resničnost, ki jo je zgodovina zaznamovala za vedno, nas njegovi filmi popeljejo na drugo raven, kjer veliko platno postane primerna površina za izpolnitev naših čustev. Če Berlinale 2023 predstavlja nov začetek, ne bi mogli najti boljšega začetka od tistega, ki ga ponuja Spielbergovo veličastno delo," so besede direktorskega dua Berlinala Mariette Rissenbeek in Carla Chatriana navedli v sporočilu za javnost.

S Fabelmanovimi je sicer Spielberg posnel svoj najbolj oseben film doslej. Zgodba temelji na njegovi mladosti, zgodbi sina judovskih staršev v Ameriki v 50. in 60. letih minulega stoletja.

Spielberg se je rodil v Cincinnatiju v Ohiu leta 1946. Njegovi starši so se pogosto selili, v New Jersey, Arizono in Kalifornijo. V šoli se je pogosto počutil kot tujec, je razkril v preteklosti v pogovoru za britanski BBC. "Nisem bil priljubljen in nisem znal vreči žoge," je še povedal in dodal, da pa je snemal kratke filme s sosedovimi otroki in sošolci in prav zaradi kamere je kasneje v šoli tudi postal priljubljen.

Približno šest desetletij kasneje je na Spielbergovem seznamu več kot 100 filmov in serij, ki jih je režiral, produciral, napisal scenarij - ali delal vse skupaj. Raznolikost je brez primere: grozljivke, znanstvena fantastika, pustolovščina, akcija, fantazija, zgodovinska drama, animacija, muzikal - skorajda ni žanra, ki se ga ne bi lotil.

Prvi preboj mu je uspel leta 1975 z grozljivko Žrelo. Sedem let kasneje je sledil E.T. - Vesoljček, enajst let kasneje spektakel z dinozavri Jurski park. Leta 1993 je posnel film o holokavstu Schindlerjev seznam, ki mu je prinesel oskarja za najboljši film in režiserja. Po snemanju filma je Spielberg tudi ustanovil fundacijo Shoah, ki snema pričevanja preživelih holokavsta. Drugega oskarja je prejel leta 1998 za vojni film Reševanje vojaka Ryana. Fabelmanovi so v tekmi za letošnje oskarje.

Poleg oskarjev je prejel številne nagrade, med njimi več zlatih globusov in emmyjev za filmsko ustvarjanje ter več priznanj za družbeno udejstvovanje.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0