Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 83%
16°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Na TV prihaja film o publicistki in pisateljici Marici Nadlišek Bartol

Na TV Slovenija bo 12. julija ob 21. uri premiera igrano-dokumentarnega filma Po sledeh fatamorgane o publicistki, prevajalki, pisateljici in urednici prvega ženskega lista Slovenka Marici Nadlišek Bartol. Scenarij je po svoji knjigi Po sledeh fate morgane napisala Evelina Umek, režiserka filma je Magda Lapajne.

Na TV prihaja film o publicistki in pisateljici Marici Nadlišek Bartol

V filmu Marico Nadlišek Bartol, ki je bila tudi borka za emancipacijo, učiteljica, mati in žena, upodabljata Lučka Počkaj in Nataša Keser kot mlada Marica. Blaž Setnikar je v vlogi njenega pisateljskega mentorja Janeza Kersnika.

Magda Lapajne je za STA povedala, da je njen režiserski pristop nujno klical k igrani zgodbi z igralci ter da je treba osnovno zgodbo o Marici postaviti v zgodovinski okvir, ki bo prestavil obdobje tedanjega Trsta. Njen režiserski izziv je bil tudi, da se čim bolj približa Marici.

Kot je poudarila režiserka, jo je "zanimiva gospa iz Trsta" presenetila v tem, kako čista in jasna stališča glede ženskih vprašanj je imela, kako se je odločala v življenju in kako zelo mlada se je odločila za pisateljsko pot.

Režiserka je že pri svojem dokumentarnem filmu o Tržaškem z naslovom Za vedno tu spoznala razmere Slovencev na Tržaškem in zgodovino, takrat pa se ji je ta svet "zelo približal in prikupil" ter se ji je zdelo vredno, da se ponovno loti tudi s filmom o Marici.

O igralki Lučki Počkaj, ki igra Marico, je režiserka povedala, da se je zanjo odločila, ker prav tako izhaja s Tržaškega in je doma na tem koncu, ter je menila, da lahko zaradi tega edina predstavi notranji svet Marice. Sama je zelo vesela, da je to naredila, saj je "Lučka Počkaj naredila zelo lepo vlogo". Nataša Keser, ki je upodobila mlajšo Marico, pa jo je prepričala na neki recitaciji in ko jo je poklicala, sta se dokaj hitro dogovorili za sodelovanje.

Marica Nadlišek Bartol je živela in pisala v času velikih zgodovinskih sprememb. Svojo sled ni pustila samo kot avtorica kratkih zgodb in prvega tržaškega romana Fata morgana leta 1898, pod katerega se je morala na zahtevo takratnega urednika Zvona Viktorja Bežka podpisati z moškim psevdonimom Evgen Štefanič. Bila je tudi mentorica številnih publicistk, pesnic in pisateljic.

Rodila se je leta 1867 na Koloniji pri Trstu. Kot urednica Slovenke je začela polemiko z vodilnim katoliškim ideologom takratnega časa, slovenskim škofom Antonom Mahničem, ki ji je porogljivo nadel ime Amazona Marica. Pri 23. letih se je poročila s poštnim uradnikom Gregorjem Bartolom. Takrat se je tudi odpovedala učiteljskemu poklicu in urednikovanju. Umrla je v Ljubljani leta 1940, je objavljeno v monografiji Pozabljena polovica.

Magda Lapajne je za STA še povedala da za naprej načrtuje film o slovenskem slikarju, violinistu, skladatelju in pedagogu Saši Šantli in umetniški družini Šantlovih. Šantlove hčerke, ki so bile slikarke, so bile "mogoče malo mlajše kot Marica", o njih pa v slovenski sredini prav tako "še premalo vemo", je pojasnila.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0