Ljubljana

Oblačno Humidity: 72%
19°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

Ob zaključku Jenkovih dnevov v Kranju podelitev pesniške nagrade

V Kranju bodo nocoj ob zaključku dnevov, posvečenih pesniku Simonu Jenku, podelili pesniško nagrado, ki nosi njegovo ime.

Ob zaključku Jenkovih dnevov v Kranju podelitev pesniške nagrade

Žirija je za nagrado nominirala štiri zbirke. Njihovi avtorji bodo izbrane pesmi predstavili pred razglasitvijo dobitnika v Mestni knjižnici Kranj. Nagrado podeljuje Društvo slovenskih pisateljev (DSP).

Žirija v sestavi Alja Adam kot predsednica ter Franci Novak, Klarisa Jovanović, Ivan Dobnik in Nina Dragičević je tokrat izbirala med približno 150 pesniškimi zbirkami. Za nagrado je nominirala zbirke Aktivistovi zapisi Braneta Mozetiča (Škuc), Orodje za razgradnjo imperija Jerneja Županiča (LUD Literatura), Prostor sredi križišč Nataše Velikonja (Škuc) in Selišča Kristine Kočan (Litera).

Zanje so se odločili, ker so izstopajoče in presegajoče, je na razglasitvi nominirancev v začetku meseca povedal Dobnik. Po njegovih besedah je vsaka nominirana zbirka posebna, avtorsko močna ter prelomna tako za avtorje kot v nekaterih primerih tudi za poezijo.

Nagrada, poimenovana po pesniku Simonu Jenku (1835-1869), je stanovska nagrada DSP. Podeljujejo jo v okviru vsakoletnih Jenkovih dnevov, ki jih v Kranju in okolici prireja Zavod za turizem in kulturo Kranj s partnerji. Tokratni Jenkovi dnevi so se začeli 18. oktobra, v desetdnevni program pa so med drugim vključili koncerte ter pohod po učni Poti Jeprškega učitelja.

Za leto 2021 je nagrado prejela Nina Dragičević za pesniško zbirko To telo, pokončno.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0