Ljubljana

Oblačno Humidity: 59%
21°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

Območje Prešernove rojstne hiše v Vrbi še čaka na celovito ureditev

Tri leta in pol po odkupu gospodarskega objekta in stanovanjske hiše v neposredni bližini Prešernove rojstne hiše v Vrbi je uresničitev projekta celovite ureditve Prešernove domačije vse bližje.

Območje Prešernove rojstne hiše v Vrbi še čaka na celovito ureditev

Začetek gradbenih del je predviden v prihodnjem letu, dokončanje pa v letu 2025. Približno takrat naj bi bila zgrajena tudi obvoznica mimo Vrbe.

Ministrstvo za kulturo in Občina Žirovnica sta poleti 2019 s prodajalci podpisala pogodbo o nakupu nepremičnin ob Prešernovi rojstni hiši, s čimer bi v Vrbi nadgradili muzejsko dejavnost in kulturni turizem. Ministrstvo je kupilo gospodarsko poslopje, občina pa bližnji stanovanjski objekt in stekli so načrti urejanja celotnega območja.

Na ministrstvu so začrtali projekt Celovite prenove Prešernove domačije v Vrbi, ki predvideva obnovo Prešernove rojstne hiše in nekdanjega gospodarskega objekta, ki ga bodo s prenovo preuredili v interpretacijski center s podpornimi in dopolnilnimi programi za muzejsko in kulturno dejavnost, katere del se v Prešernovi hiši že izvaja.

"S tem se bo Prešernovo hišo programsko razbremenilo in očistilo odvečnih vsebin, da lahko pričuje kot etnološki spomenik, kompleks domačije pa bo z enotno vsebino ponovno povezan v celoto. Prešernova hiša bo skupaj z gospodarskim poslopjem predstavljala zaokroženo celoto gorenjske kmečke domačije, ki jo sestavljajo vsi značilni elementi - bivalni objekt, gospodarsko poslopje z dvoriščem, vrt z vodnjakom in sadovnjak," so pojasnili na ministrstvu.

V prenovljenem gospodarskem poslopju bodo uredili sprejemni center za obiskovalce z muzejsko trgovino, prostor z muzejsko predstavitvijo, večnamenski prostor za predavanja in vodenje obiskovalcev, sanitarije za obiskovalce in zaposlene ter pisarno za zaposlene. Urejen bo tudi zunanji prireditveni prostor in druge zunanje površine ter pot do cerkve sv. Marka.

Ocenjena vrednost celotne investicije je 3,1 milijona evrov. Začetek gradbenih del je predviden v letu 2024, zaključek investicije pa v letu 2025, so povedali na ministrstvu, ki pa je v lanskem letu od občine odkupilo še stanovanjski objekt na naslovu Vrba 1.

Kot so za STA povedali na ministrstvu, bodo za obnovo objekta na naslovu Vrba 1 naročili izdelavo projektne dokumentacije. Tako bodo objekt vključili v celostno obnovo Prešernove domačije. V njem pa bo vsebina, ki bo dopolnjevala in razbremenila program v Prešernovi hiši in gospodarskem poslopju.

Žirovniški župan Leopold Pogačar je zadovoljen, da je sedaj država lastnica vseh objektov in da bo lahko ministrstvo enovito vodilo celoten projekt. Prepričan je, da bi že na začetku ministrstvo moralo kupiti oba objekta v ožjem območju kulturnega spomenika državnega pomena, vendar tega takrat ni bilo pripravljeno storiti. Zato je hišo na naslovu Vrba 1 kupila občina.

"Sedaj se zadeve odvijajo v pravo smer," je ocenil župan, ki je zadovoljen tudi z napovedjo ministrstva, da bo pri projektu prenove in vsebine domačije upoštevalo predloge in mnenja lokalne skupnosti.

Občina Žirovnica se medtem ukvarja s projektom izgradnje obvoznice mimo Vrbe, ki bo promet umaknila od Prešernove rojstne hiše. Kot je pojasnil župan, se je izvedba projekta časovno zamaknila. Zaradi spremembe zakonodaje so namreč nekoliko zastale geodetske odmere in geodetska uprava je v zaostanku z elaborati. Pridobitev elaborata pa je osnova za odkupe zemljišč.

Kot je napovedal Pogačar, bodo po pridobitvi zemljišč in gradbenega dovoljenja za projekt iskali tudi možnosti sofinanciranja iz nepovratnih sredstev, saj je celotna investicija za občino precej velik zalogaj. "Naša želja je, da bi do konca letošnjega leta zemljišča odkupili in da bi v roku dveh ali treh letih poročali, da je obvoznica predana namenu," je ob bližajočem se slovenskem kulturnem prazniku, ko bodo znova vse oči uprte v Vrbo, poudaril Pogačar.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0