Ljubljana

Oblačno Humidity: 83%
15°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Picassov muzej v Malagi z razstavo njegovih del po tematikah

V Picassovem muzeju v mestu Malaga na jugu Španije, kjer se je Pablo Picasso rodil, so odprli novo razstavo, na kateri so njegova dela namesto po kronološkem redu razvrstili po tematikah. Razstava, ki bo na ogled do marca 2027, je združila 141 del, ki jih je umetnik obdržal zase. Med njimi je deset takšnih, ki v Španiji še niso bila na ogled.

Picassov muzej v Malagi z razstavo njegovih del po tematikah

"Nismo dosledno sledili kronologiji. Resda začnemo z zelo zgodnjim Picassovim delom in končamo z zadnjim delom, ki ga je ustvaril, a znotraj tega pogosto združujemo dela iz različnih desetletij," je povedal kustos razstave, profesor umetnostne zgodovine na Trinity College v ZDA Michael FitzGerald.

"Razstava prikazuje slike, kipe, risbe, grafike, ki upam da zelo natančno predstavljajo celoten Picassov opus. Posebej smo izpostavili keramiko, ki je kot del njegovega opusa pogosto premalokrat prikazana in se je morda tudi ne jemlje tako resno, kot bi se lahko," je dodal kustos.

Muzeji, ki razstavljajo Picassova dela, njegove umetnine običajno razvrščajo glede na njegova ključna obdobja, od modrega, rožnatega in kubističnega do nadrealističnega.

Kot je povedal Picassov pravnuk Bernard Ruiz-Picasso, lahko z združevanjem del različnih obdobij in tehnik "povežemo različne trenutke njegovega življenja".

Med deli, ki še niso bila razstavljena v Španiji, so slika umetnikovega sina iz leta 1922, skulptura Femme accoudee iz leta 1933 in posoda, okrašena z bikovo glavo iz 50. let prejšnjega stoletja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Picassov muzej v Malagi so odprli leta 2003 v dvorcu iz 16. stoletja. Nahaja se le nekaj sto metrov stran od hiše, v kateri se je umetnik rodil leta 1881. Leta 1904 je Picasso odšel v Pariz in večino svojih odraslih let preživel v Franciji, kjer je umrl leta 1973. Picassov muzej v francoski prestolnici hrani tudi največjo zbirko njegovih del na svetu.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0