Ljubljana

Oblačno Humidity: 62%
21°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

Portret hčere Isobel Luciana Freuda bi na dražbi lahko dosegel do 20 milijonov funtov

Portret hčere Isobel, ki ga je naslikal britanski slikar Lucian Freud, bi na dražbi lahko dosegel do 20 milijonov funtov (22,4 milijona evrov).

Portret hčere Isobel Luciana Freuda bi na dražbi lahko dosegel do 20 milijonov funtov

Slika z naslovom Ib Reading je nastala leta 1997 po več kot 70 obiskih Isobel Boyt v umetnikovem studiu v parku Holland v zahodnem Londonu. V javnosti ni bila na ogled več kot 20 let.

Boyt, ki je svoji družini poznana kot Ib, je naslikana med branjem 4000 strani dolgega romana Marcela Prousta Iskanje izgubljenega časa, s knjigo v naročju, oblečena v ohlapno obleko ter z bosimi nogami na stolu.

V ozadju portreta je hrastova skrinja z zatemnjenimi medeninastimi ročaji, v kateri je Freud hranil pisma, telegrame in fotografije že iz štiridesetih let prejšnjega stoletja. Za nastanek portreta je trikrat na štirinajst dni sedela na stolu več kot eno leto.

Freud (1922-2011) ni nikoli narekoval drže oziroma položaja svojih portretirancev, je povedala Boyt. "Moj oče je pogosto dajal predloge, vendar nikoli ni rekel: 'Želim, da nosiš to in sediš tam'. Poskrbel je, da se je vse zdelo enostavno in izbira je bila neskončno vaša."

Ljudi je po njenih besedah želel naslikati takšne, kakršni so bili, ni jih hotel ukalupiti ali prepričevati v eno ali drugo stvar. "Odločil se je, da nas bo naslikal in del tega, kar smo bili, je bilo to, kako smo se odločili sedeti."

Portret je del zasebne zbirke, kjer so ga pridobili kmalu po tem, ko ga je Freud dokončal. Javnost ga je nazadnje lahko videla na razstavi v New Yorku leta 2000 in doslej še nikoli ni bil na ogled v Združenem kraljestvu.

Portret bo danes ponujen v prodajo na dražbi modernih in sodobnih del pri avkcijski hiši Sotheby's v Londonu, poroča britanski Guardian.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0