Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 70%
18°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Prodaja Klimtove slike v Londonu bi lahko dosegla evropski rekord

Avkcijska hiša Sotheby's bo 27. junija dala na dražbo sliko Dama s pahljačo. Zadnji portret, ki ga je naslikal avstrijski slikar Gustav Klimt, bi lahko na dražbi v Londonu dosegel evropski rekord, so sporočili iz avkcijske hiše.

Prodaja Klimtove slike v Londonu bi lahko dosegla evropski rekord

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP se pri Sotheby's za sliko nadejajo iztržili približno 65 milijonov funtov.

Slika, opisana kot "lep, bogat in zapeljiv portret neimenovane ženske", je bila najdena na slikarskem stojalu v slikarjevem ateljeju, ko je ta februarja 1918, star 55 let, nepričakovano umrl.

Helena Newman iz avkcijske hiše Sotheby's je povedala, da je bila slika naslikana v času Klimtovega umetniškega razcveta, ko je ustvaril nekaj svojih najbolj znanih in eksperimentalnih del.

"Veliko teh del, zagotovo portreti, po katerih je najbolj znan, je nastalo po naročilu," je povedala Newman in dodala: "Ta slika pa je nekaj povsem drugega - presežek v tehničnem smislu, z veliko eksperimentiranja, ki premika meje, pa tudi iskrena oda absolutni lepoti."

Trenutno najvišja cena, dosežena na dražbi za katero koli umetniško delo v Evropi, je po pisanju AFP 65 milijonov funtov za delo Alberta Giacomettija Človek, ki hodi I; delo je bilo februarja 2010 prodano pri Sotheby's.

Slika Clauda Moneta Ribnik z lokvanji je bila junija 2008 pri Christie's v Londonu prodana za 40,9 milijona funtov, marca lani je bilo delo Reneja Magritta Cesarstvo luči pri Sotheby's prodano za 59,4 milijona funtov.

Klimtovi portreti se sicer redko pojavljajo na prostem trgu. Po podatkih Sotheby's je bil edini podoben portret - Portret Adele Bloch-Bauer II (1912) - leta 2006 pri Christie's v New Yorku prodan za 87,9 milijona dolarjev.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0