Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 68%
19°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Puljski festival bo v spremljevalnih programih ponudil 80 filmov

Na jubilejnem 70. puljskem filmskem festivalu, ki bo potekal od 15. do 23. julija, bodo v spremljevalnih programih prikazali približno 80 filmov.

Puljski festival bo v spremljevalnih programih ponudil 80 filmov

Skoznje želijo reflektirati kulturni in produkcijski kontekst, v katerem nastajajo hrvaški filmi.

Spremljevalni programi festivala zato vključujejo filme iz držav iz podobnega kulturnega kroga, filme, ki raziskujejo razmerje med kinematografijo in zgodovino, pa vse do študentskih filmov, ki predstavljajo nova avtorska imena in tako dajejo neke vrste vpogled v prihodnost, besede selektorja filmskih programov Maria Kozine navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po besedah umetniškega direktorja festivala Danijela Peka bodo v skladu s ciljem, da "mesto živi s festivalom ves dan" v tednu dni prikazali skoraj 80 filmov na več kot sto projekcijah. V Istrskem narodnem gledališču bodo prikazovali odlične filme, od premier, uspešnih prvencev do filmov že uveljavljenih avtorjev in v Areni filme za najširše občinstvo.

V izjemno okolje puljske Arene je umeščen program Popularni Pulj. Med drugim bodo v njem prikazali najnovejši film režiserja Christopherja Nolana Oppenheimer, komedijo Barbie režiserke Grete Gerwig in Asteroid City Wesa Andersona. Prikazali bodo tudi novo komedijo Nannija Morettija Il sol dell'avvenire, ki je bila nedavno prikazana v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu, ter srbsko uspešnico Indigo kristal Luke Mihailovića. Program vključuje tudi premiero restavriranega filma Gostje iz galaksije oskarjevca Dušana Vukotića iz leta 1981.

Program Greater Adria bo ponudil šest filmov iz držav, ki so Hrvaški kulturno ali produkcijsko blizu, s poudarkom na kinematografiji Sredozemlja ter srednje in jugovzhodne Evrope. Kot so sporočili s festivala, so letos vanj vključeni filmi iz Avstrije, Italije, Slovenije, Srbije in Španije. V omenjenem programu bo hrvaško premiero doživel slovenski film Zbudi me režiserja Marka Šantića.

Program Časovni stroj bo ponudil na novo restavrirane filmske klasike, Študentski program pa bo nakazal prihodnost hrvaškega in regionalnega filma.

Letošnji Puljski filmski festival se bo sicer začel in končal s filmoma na temo Pulja - filmom Hotel Pula režiserja Andreja Korovljeva in dokumentarnim filmom Brod režiserja Elvisa Lenića. Da sta tako otvoritveni kot sklepni film ustvarila puljska avtorja, se bo zgodilo prvič v zgodovini festivala.

V glavnem tekmovalnem programu, v katerem se za glavno nagrado, veliko zlato areno, potegujejo hrvaški filmi, bodo prikazali 14 celovečernih filmov - 11 igranih, enega animiranega in dva dokumentarna.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0