Ljubljana

Oblačno Humidity: 92%
12°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Slovenskima filmoma 400.000 evrov podpore Eurimagesa

Eurimages bo s skupno 400.00 evri podprl dva slovenska igrana celovečerna filma.

Slovenskima filmoma 400.000 evrov podpore Eurimagesa

To sta celovečerni prvenec Urške Djukić Little Trouble Girls in otroški film Blok 5 Klemna Dvornika. Little Trouble Girls že snemajo, za Blok 5 pa bo prva klapa padla to soboto, so danes sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Slovenski film Little Trouble Girls nastaja v koprodukciji s Hrvaško in Italijo in bo od sklada Sveta Evrope za koprodukcijo, distribucijo, promocijo in prikazovanje evropskih kinematografskih del Eurimages prejel 250.000 evrov podpore. Dvornikov Block 5 je koprodukcija s Češko in Srbijo in bo prejel 150.000 evrov.

V Little Trouble Girls se režiserka Djukić skozi zgodbo o odraščajoči deklici Luciji dotika glavne teme svojih filmov, vpliva družbenih vzorcev in pravil, ki se skozi generacije prenašajo na dekleta in njihovo dojemanje lastnega telesa.

Film, ki ga bo režiral Klemen Dvornik, nastaja po scenariju Dore Šuštić in pripoveduje o 12-letni Almi, ki izve, da bo igrišče v njeni novi soseski postalo parkirišče. Še huje, dela bo nadzoroval njen oče, gradbeni inženir. Alma se v bitki za igrišče poveže z lokalnimi skejterji in upre odraslim, so o obeh filmih zapisali pri SFC.

Upravni odbor sklada Eurimages je zasedal konec junija in s skupno 9,65 milijona evrov podprl koprodukcijo 33 celovečernih filmov, vključno s tremi dokumentarnimi in dvema animiranima.

Ministrstvo za kulturo je danes še sporočilo, da se Slovenija letos vključuje tudi v pilotni projekt Eurimagesa za koprodukcijo serij. Projekt bo trajal do vključno leta 2025, pri čemer bo vložek Slovenije 450.000 evrov za vsa tri leta skupaj.

Članice - države so v projekt vstopile prostovoljno. V njem sodeluje 12 držav, med katerimi so med drugim Belgija, Hrvaška, Estonija, Madžarska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Španija in Srbija.

Slovenija je članica Eurimagesa, ki finančno podpira koprodukcije, distribucijo in prikazovanje evropskih igranih in dokumentarnih filmov, od leta 2001.

Po navedbah SFC je v zadnjih 15 letih Eurimage odobril sofinanciranje 22 večinskih in 51 manjšinskih slovenskih koprodukcij.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0