Ljubljana

Oblačno Humidity: 59%
21°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 14°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
15°C / 19°C

Ta teden v Mestni knjižnici Ljubljana v ospredju srbska kultura

V okviru projekta Svet med nami se danes v Mestni knjižnici Ljubljana začenja Teden srbske kulture, ki bo vse do petka ponujal predavanja in pogovore, na katerih bo mogoče spoznati srbsko umetnost in literaturo.

Ta teden v Mestni knjižnici Ljubljana v ospredju srbska kultura

Napovedani so tudi obiski znanih srbskih pisateljev, Vladimirja Pištala, Zorana Živkovića in Aleksandra Gatalice.

Kljub dejstvu, da imajo tako Slovenci kot Srbi vsak svojo že pred več kot tremi desetletji dokončno izoblikovano državo, so ostale številne, močne narodnostne vezi, tudi glede na skupno slovansko poreklo in jezikovne ter druge kulturne podobnosti. Tudi Srbi živeči v Sloveniji so tukaj našli svojo novo domovino, ki jim omogoča, da ohranjajo narodno identiteto in kulturo. V Sloveniji delujejo številna srbska kulturna društva, ki bodo skupaj s srbskimi in drugimi gosti skušali prikazati delček srbske kulture, so zapisali v Mestni knjižnici Ljubljana.

Srbski teden kulture se začenja danes ob 18. uri v knjižnica Otona Župančiča, prizorišču glavnine programa. Prisotne bosta uvodoma pozdravili direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Teja Zorko in srbska veleposlanica v Sloveniji Zorana Vlatković.

Predstavitvi letošnjega programa Svet med nami bo sledil pogovor z veleposlanico Vlatković, ki ga bo vodila novinarka RTV Slovenija Ksenija Horvat. Dogodek bo glasbeno obogatil Uroš Jezdić ter nastop folklorne skupine srbskega Kulturnega društva Brdo. Sledil bo še Koncert glasbene skupine AutEtno.

Dan kasneje bo v Slovanski knjižnici profesorica in prevajalka Đurđa Strsoglavec predavala o srbskem pisatelju Draganu Velikiću, dobitniku mednarodne nagrade za književnost vilenica.

V knjižnici Otona Župančiča bo predavanje in pogovor s profesorico Biljano Dojčinović, ki ga bo vodil Darko Ilin. Govorila bosta o treh srbskih pisateljicah, Jeleni Dimitirjević, Isidori Sekulić in slovenskim bralcem najbolj znani Desanki Maksimović, ki so tudi vključene v kulturno-turistično Pot pisateljic, posvečeno literarnim ustvarjalkam s preloma 19. in 20. stoletja.

V sredo sledi predavanje o srbski prozi v prevodih. Dela srbskega pisatelja Zorana Živkovića so doživela 125 tujih izdaj v 21 državah oziroma bila prevedena v 25 tujih jezikov, kar ga uvršča na mesto najbolj prevajanega srbskega avtorja. Na programu je še pogovor o literarnem delu Aleksandra Gatalice Beograd za tujce, ki ga je v slovenščino prevedla Mateja Komel Snoj.

Še posebej pestro bo četrtkovo dogajanje, ki se bo začelo s predavanjem Tesla v literaturi in zgodovinski stvarnosti Vladimirja Pištale, sicer avtorja romana Tesla, portret med maskami, ki je nedavno izšel tudi v slovenskem prevodu. Sledil bo pogovor z že omenjenimi uglednimi srbskimi pisatelji, Živkovićem, Pištalo in Gatalico, ki ga bo vodila lektorica za srbski jezik na oddelku za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Tijana Milenković.

Mejniki srbskega revialnega stripa pa je naslov pogovora striparja in stripovskega zgodovinarja Iztoka Sitarja ter publicistke in stripovske kritičarke Pie Nikolič. Pogovor bo dopolnila v mediateki Knjižnice Otona Župančiča postavljena priložnostna razstava stripov srbskih avtorjev.

Za konec Tedna srbske kulture bo v petek v Slovanski knjižnici pogovor z igralko in producentko Aleksandro Balmazović, ki bo hkrati priložnost za osvetlitev pomembnosti utrjevanja vezi v regiji ter premagovanja na videz nepremostljivih razlik. Pogovor bosta vodili novinarki in avtorici podkasta Strašno hudi Maja Čakarić in Klara Škrinjar.

Dogodke ob Tednu srbske kulture prireja Mestna knjižnica Ljubljana v sodelovanju s srbskih veleposlaništvom v Sloveniji, Forumom slovanskih kultur, oddelkom za slavistiko ljubljanske Filozofske fakultete, Srbsko narodno biblioteko, Srbskim kulturnim društvom Vidovdan iz Ljubljane, Kulturnim društvom Mihajlo Pupin in Srbskim kulturnim društvo Brdo iz Kranja.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0