Ljubljana

Oblačno Humidity: 83%
15°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Tinkara Kovač jeseni s koncertom ob 20-letnici albuma O-range

Tinkara Kovač bo jeseni v Kinu Šiška koncertno proslavila 20-letnico izida albuma O-range. Njena četrta studijska plošča je obrodila uspešnice, kot sta Med zemljo in zrakom ter Spezzacuori, zaznamovalo pa jo je sodelovanje z več domačimi in tudi tujimi glasbeniki. Z nekaterimi bo 26. oktobra stopila tudi na oder velike dvorane v Šiški.

Tinkara Kovač jeseni s koncertom ob 20-letnici albuma O-range

Na obletnico albuma jo je spomnil njen tedanji producent Andrea F, s katerim sta ga tudi koncipirala. "Poslušala sva besedila in melodije pesmi ter se spraševala, kakšen zvok bi morala imeti. Pri tem si nisva delala omejitev glede zvoka in glasbe. Kot rečejo Angleži - think big - in nama je tudi uspelo. Bila sva tudi zelo pridna, saj sva raziskovala in komunicirala s temi različnimi glasbeniki, ki so potem dali svoj kos glasbene duše v pesmi," se spominja glasbenica.

Na albumu so sodelovali številni prepoznavni domači glasbeniki, med njimi Matej Mršnik, Peter Dekleva, Rudi Bučar, Rok Lopatič, Anže Langus, Boštjan Gradišek, Aleš Uranjek in Boštjan Narat, ob tem pa med drugim še italijanski kantavtor Massimo Bubola in španski multinstrumentalist Carlos Nunez. Zadnji je na albumu vključen v skladbi Little Wing Jimija Hendrixa v koncertni izvedbi.

Kot je povedala glasbenica, je bil album O-range del njenega rockovskega obdobja, ki se ga spominja ne le po tej plošči, ampak tudi po številnih koncertih. Na današnji novinarski konferenci ga je označila za eno najlepših let v svojem glasbenem obdobju.

Tudi Mršnik se tistega obdobja spominja z nasmehom. "Bilo je zanimivo in zabavno, veliko lepih trenutkov in upam, da jih bomo podoživeli oktobra na odru," je povedal. Dekleva je k temu dodal, da koncertna verzija vedno dopušča živost. Najlepši del glasbenega procesa vidi v tem, da skladba na odru vsakič dobi novo življenje.

Med uspešnicami na albumu je tudi skladba Še tam ne; z njeno angleško različico Reason Why se je Tinkara Kovač visoko uvrstila na tekmovanju v ZDA, kjer je bil član strokovne žirije tudi slavni B.B. King. Album je namreč izšel tudi v mednarodni različici, med drugim v Italiji.

Jesenskega koncerta sicer ne bo posvetila le plošči, ampak tudi drugim prepoznavnim skladbam, kot sta Slepa sreča in Veter z juga. Zadnja je bila del njenega prvenca Ne odhaja poletje iz leta 1997. Po zaslugi te pesmi sta jo takratna urednika na RTV Slovenija Dragan Bulič in Zvone Tomac leto kasneje povabila v oddajo Sobotna noč. "Od tam naprej je šla njena pot samo še navzgor," se je na novinarski konferenci spominjal Bulič.

Še pred koncertom bo izšel njen naslednji album z naslovom Soba za dva, na katerega je uvrstila najrazličnejša sodelovanja iz zadnjega desetletja, med drugim s Tokacem, Daretom Kavričem, Markom Hatlakom in Tomažem Domiceljem.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0