Ljubljana

Oblačno Humidity: 87%
14°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

V Berlinu ponovno v ospredju literatura

V nemški prestolnici do 14. septembra poteka letošnji 24. mednarodni festival literature Berlin (ilb). Na letošnjem berlinskem prazniku besede in literature, kot so dogajanje poimenovali organizatorji, se tokrat predstavlja okoli 150 avtorjev iz več kot 50 držav.

V Berlinu ponovno v ospredju literatura

Kot je razvidno iz spletne strani festivala, letos tam ni nobenega avtorja iz Slovenije.

V skupno desetih dneh festival obiskovalcem ponuja priložnost, da doživijo vrhunsko mednarodno sodobno literaturo. To omogočajo številne predstavitve knjig, pogovori z avtorji, panelne razprave in dogodki, na kateri se prepletata umetnost in glasba.

Ena od letošnjih glavnih novosti festivala je imenovanje kuratorke v rezidenci. Mednarodna selekcijska komisija je izbrala literarno osebnost, ki leto dni tesno sodeluje s festivalsko ekipo, kurira del programa in tudi izbere osrednjo temo posamezne festivalske edicije.

Za kuratorko v rezidenci letošnjega ilb je bila izbrana nigerijsko-ameriška pisateljica Helon Habila, ki v okviru festivalskega programa kurira 15 festivalskih dogodkov, šest tematskih panelov, šest predstavitev knjig, delavnico in filmsko projekcijo s pogovorom.

V okviru festivala poteka tudi poseben program Mladi, ki ga sestavlja pester nabor branj in delavnic za otroke in mlade. Vsako leto v okviru tega programa na ilb gostuje okoli 20 mednarodnih avtorjev in ilustratorjev.

Mednarodni festival literature Berlin velja za enega od najpomembnejših literarnih festivalov na svetu. Ameriška revija Conde Nast Traveler Magazine ga je uvrstila na seznam devetih najboljših literarnih festivalov letošnjega leta.

Gosti preteklih festivalov so bili nekateri najpomembnejši literarni glasovi današnjega časa, kot so Isabel Allende, Margaret Atwood, David Grossman, Werner Herzog, Kazuo Ishiguro, Salman Rushdie, Olga Tokarczuk, Mario Vargas Llosa in Ocean Vuong.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0