Ljubljana

Oblačno Humidity: 95%
12°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

V CD premiera restavriranega filma V kraljestvu Zlatoroga ob živi glasbi

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi slavnostna premiera digitalno restavriranega filma V kraljestvu Zlatoroga, ki velja za prvi slovenski celovečerec oziroma prvi igrano-dokumentarni črno-beli nemi film.

V CD premiera restavriranega filma V kraljestvu Zlatoroga ob živi glasbi

Nocojšnjo projekcijo bo spremljala živa glasba v izvedbi kvarteta pod vodstvom Andreja Goričarja, ki je napisal glasbo za film.

Film je bil digitiziran in digitalno restavriran lani kot poklon 90-letnici filma. Kot so spomnili pri Slovenskem filmskem arhivu, je prvi slovenski nemi celovečerni film iz leta 1931 za produkcijsko hišo Turistovski klub Skala posnel, režiral in montiral gornik in glasbenik, profesor Janko Ravnik. Posnet je bil v črno-beli tehniki na 35-milimetrskem filmskem traku, ki so ga člani fotografske sekcije Turistovskega kluba Skala sami razvili in obdelali. Scenarij je delo pisatelja Juša Kozaka, v njem pa so zaigrali gorniki tistega časa, med njimi tudi legendarni alpinist Joža Čop.

Vsebina je preprosta. Predstavniki treh stanov - študent, železar in gornik se odpravijo v gore - v kraljestvo zlatoroga - k vrhu Triglava. Spotoma srečajo gozdarje, kosce, oglarje in čedno pastirico. Vsako srečanje zabeleži kamera, ki predstavi delo, ki ga ljudje v gorah opravljajo. Po vzponu na Triglav se vrnejo v dolino na bohinjsko stran, od tam gredo na Bled, kjer se razidejo.

Premiera filma, ki so ga snemali kar tri leta in pol, je bila 29. avgusta 1931 dvorani Grand hotela Union v Ljubljani, kjer si ga je v naslednjih desetih dneh ogledalo kar 15.000 gledalcev. Premiero je spremljal 12-članski godalni orkester, poznejše projekcije pa manjši glasbeni sestav.

Da bi ujeli duh tistega časa, bo tudi nocojšnjo projekcijo v Cankarjevem domu spremljala živa glasba. S svojo stalno zasedbo bo filmsko dogajanje spremljal kvartet v sestavi Andrej Goričar na klavirju, Matej Haas na violini, Jakob Bobek na klarinetu in Milan Hudnik na violončelu.

Goričar je glasbo za simfonični orkester po naročilu Slovenske Kinoteke napisal leta 2005. Še istega leta jo je v Gallusovi dvorani CD na koncertu ob 100-letnici slovenskega filma krstno izvedel Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko Helmuta Imiga. Leta 2018 je pripravil še različico za kvartet, ki jo je istega leta krstno izvedel v okviru Bergfahrt festivala v Bergünu v Švici. Od takrat so film z živo glasbeno spremljavo kvarteta lahko spremljali po številnih krajih v Sloveniji in v tujini, v okviru slovenskega predsedovanja Evropski uniji tudi v Bruslju.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0