Ljubljana

Oblačno Humidity: 94%
12°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

V Franciji poslej zakonsko olajšano vračanje umetnin, ki so jih zasegli nacisti

V Franciji so danes sprejeli zakonodajo, ki bo olajšala vračanje umetnin v francoskih muzejih prvotnim judovskih lastnikom.

V Franciji poslej zakonsko olajšano vračanje umetnin, ki so jih zasegli nacisti

Gre za umetnine, ki jih je med drugo svetovno vojno zasegla nacistična Nemčija, kasneje pa so se te umetnine znašle v različnih državnih muzejih po Franciji.

Zakon, ki sta ga soglasno sprejela oba domova francoskega parlamenta, bo omogočil "konkretne pravne ukrepe" za vrnitev umetnin, ki so bile odvzete med nemško okupacijo Francije med drugo svetovno vojno, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila francoska ministrica za kulturo Rima Abdul Malak.

"To je zakon o ukrepanju, ki zagotavlja, da se dolžnost spomina in budnosti prevede v konkretne pravne ukrepe," je še povedala francoska ministrica za kulturo. Dodala je, da bo to pomagalo osvetliti tako francosko zgodovino kot prihodnost.

V skladu z novim zakonom bo vrnitev umetnin potekala veliko hitreje, saj zakon predvideva, da mora francoska vlada poslej pridobiti zgolj dovoljenje posebnega odbora.

Prvotni lastniki ukradenih umetnin se bodo poleg tega po novem lahko sporazumno dogovorili z muzeji, ali bodo raje prejeli odškodnino, namesto vrnitve umetnine.

Zakon je "zgodovinski in zelo simboličen", pa je ocenila francoska senatorka Beatrice Gosselin.

Nacistična Nemčija je Judom na zasedenih območjih med drugo svetovno vojno zasegla številne umetnine. Po ocenah francoskega ministrstva za kulturo so nacisti samo iz Francije odnesli 100.000 umetniških del.

Približno 60.000 umetnin so po drugi svetovni vojni našli v Nemčiji in jih pripeljali nazaj v Francijo. Večino umetnin so nato vrnili prvotnim lastnikom ali njihovim dedičem. 2200 del pa se je znašlo v francoskih državnih muzejih.

Prav vračilo teh 2200 del njihovim zakonitim lastnikom je doslej oteževala francoska zakonodaja, ki je muzejem dajala "neodtujljivo" lastništvo nad temi umetninami. Hkrati je to pomenilo, da je moral francoski parlament za vsako morebitno vrnitev sprejeti poseben zakon.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0