Ljubljana

Oblačno Humidity: 91%
12°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

V Galeriji Velenje odprtje razstave Od satirične do oživljene risbe Marjana Mančka

V Galeriji Velenje bodo danes odprli pregledno razstavo Od satirične do oživljene risbe Marjana Mančka, ki bo na ogled do 8. oktobra. Manček se bo predstavil z ilustracijami in animiranimi filmi, je sporočil organizator razstave Festival Velenje.

Mančkova dela, ki so usidrana v slovensko mladinsko književnost in kulturo, odlikuje kombinacija izrazne črte in ploskovitih barvnih nanosov, ki vzpostavlja unikatno ilustratorko krajino.

Manček je zelo plodovit slovenski ilustrator, karikaturist in filmski animator. Za Lutkovno gledališče Ljubljana je likovno zasnoval tudi nekaj lutkovnih predstav. Samostojno in skupinsko je razstavljal tako doma kot v tujini.

Prve karikature je objavil že v gimnazijskih letih v humorističnem tedniku Pavliha. Med študijem se je preživljal z risanjem karikatur in kratkih stripov za slovenske in tuje časopise. Njegove karikature so bile objavljene v dveh evropskih antologijah risanega humorja in satire Opus International in Satirikon.

Ilustriral je več kot 200 knjig, med njimi Mojca Pokrajculja, Kozlovska sodba v Višnji gori, Pedenjped in Kraljična na zrnu graha ter ustvaril nekaj risanih junakov, kot so Modri medvedek, Cufek, Medvedek Brundo, Dajnomir in Miliboža. Hribce, ki so v stripu izhajali najprej v mladinskih revijah, je leta 1993 prenesel na risani film. Za televizijsko oddajo Radovedni Taček je ustvaril animiran napovednik in likovni osnutek lutke.

V Galeriji Velenje odprtje razstave Od satirične do oživljene risbe Marjana Mančka

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0