Ljubljana

Oblačno Humidity: 95%
12°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

V Novem mestu razstava del slikarja Zorana Didka

V Galeriji Krka v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo likovnih del leta 1975 umrlega akademskega slikarja Zorana Didka. Gre za slike iz arhiva Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, od portretov do krajin, so v kostanjeviški galeriji potrdili za STA. Razstava bo na ogled do 9. januarja prihodnje leto.

V Novem mestu razstava del slikarja Zorana Didka

Didek je spadal v generacijo slovenskih študentov, ki so med svetovnima vojnama diplomirali na zagrebški Akademiji za likovno umetnost, njegovo umetniško delovanja pa je bilo od vsega začetka razpeto med empiričnim raziskovanjem in likovno teorijo, je ob razstavi zapisal direktor kostanjeviške galerije Goran Milovanović.

Vse to je "združeval na svojih slikah in nepreglednem številu risb ter v neposrednem in strastnem prenosu znanja na mlajše rodove", poleg slikarskega opusa, ki je v ospredju Krkine razstave, pa je bil znan tudi kot izjemen risar, je dodal.

Zoran Didek (1910-1975), po očetu češkega rodu, se je rodil v Ljubljani, njegova družina pa se je leta 1921 preselila v Krško. Leta 1925 so se Didkovi preselili v Celje, po opravljeni mariborski realki pa se je vpisal na Kraljevo akademijo za umetnost in umetno obrt v Zagrebu, kjer je leta 1933 diplomiral.

V Mariboru je prvič skupinsko razstavljal, nato je služboval na hrvaškem Krku, zatem v Zagrebu in Sarajevu. S klubom Neodvisnih slovenskih likovnih umetnikov je leta 1937 razstavljal v Jakopičevem paviljonu v Ljubljani in nato leta 1940 v zagrebškem Umetniškem paviljonu.

Leta 1946 so ga zaposlili na ljubljanski novoustanovljeni Šoli za umetno obrt, bil je med ustanovitelji Umetniške zadruge in Zveze likovnih umetnikov Jugoslavije ter Društva likovnih oblikovalcev Slovenije. Leta 1955 se je izpopolnjeval v Parizu, nato pa je na Pedagoški akademiji v Ljubljani začel predavati slikarstvo in likovno teorijo.

Od leta 1966 je bil honorarno zaposlen na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer leta 1967 postal redni profesor, leta 1974 pa se je upokojil. Bil je prejemnik številnih nagrad, med njimi Prešernove.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0