Ljubljana

Oblačno Humidity: 58%
21°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

V Picassovem muzeju v Malagi predstavljeno umetnikovo kiparsko ustvarjanje

V Malagi, rojstnem mestu španskega umetnika Pabla Picassa, je v Picassovem muzeju na ogled razstava skulptur umetnika, ki je sicer bolj znan po svojem slikarskem ustvarjanju. Postavitev z naslovom Picasso kipar. Materija in telo združuje 61 skulptur, nastalih med letoma 1909 in 1964.

V Picassovem muzeju v Malagi predstavljeno umetnikovo kiparsko ustvarjanje

Z razstavo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP obeležujejo 50-letnico umetnikove smrti, ki mineva letos.

Po besedah kustosinje Carmen Gimenez gre za prvo večjo razstavo v Španiji, posvečeno izključno Picassovemu kiparskemu ustvarjanju. "Človeško telo je bilo vedno v središču njegovega zanimanja, zato je telo tudi v središču razstave," je dodala kustosinja. Med razstavljenimi deli so denimo Ležeči kopalec (1931), mavčni kip ležeče ženske, Ženska z vazo (1933) in Otrok (1960).

Razstava spremlja skoraj šest desetletij Picassovega umetniškega razvoja v kiparstvu, v katerem se odražajo vplivi kubizma in abstrakcije, vidna je tudi uporaba "najdenih predmetov" v delih, izdelanih iz predmetov, ki se običajno ne uporabljajo v umetnosti. Umetnik je pri svojem ustvarjanju uporabil različne materiale, od lesa in železa do cementa, kovine in brona.

Kot so zapisali v Picassovem muzeju, je bilo kiparsko ustvarjanje eden Picassovih manj znanih talentov. Umetnik je v primerjavi s približno 4500 slikami ustvaril približno 700 skulptur.

Odprtje razstave, ki bo na ogled do 10. septembra, sovpada z 20. obletnico odprtja Picassovega muzeja v Malagi.

Picasso se je rodil leta 1881 v Malagi in umrl leta 1973 v Mouginsu na francoski rivieri. Zamisel o Picassovem muzeju v Malagi je prvič predstavil leta 1953, vendar se je ta uresničila šele pet desetletij pozneje, leta 2003, še piše na spletni strani muzeja.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0