Ljubljana

Oblačno Humidity: 95%
10°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Z letošnjim Krafftom se v Kranj vrača tudi mestni kino

Gorenjska prestolnica bo med 10. in 17. junijem že tretjič gostila edini igralski filmski festival v regiji, to je Kranjski igralski filmski festival Krafft.

Z letošnjim Krafftom se v Kranj vrača tudi mestni kino

Letos bo festival prvič potekal v prostorih novega kina v središču mesta, saj bo skupaj s Krafftom vrata odprl Mojkino Kranj, ki se nahaja na lokaciji nekdanjega kina Center.

Kot so ta teden sporočili organizatorji iz Filmskega društva Krafft, bo skupaj s spremljevalnim programom na festivalu predvajanih 16 celovečernih filmov, od tega bo 12 premier. Letošnja novost festivala bodo brezplačne dopoldanske projekcije mladinskih filmov za kranjske osnovne in srednje šole.

Festival bo 10. junija odprla predsednica republike Nataša Pirc Musar. Tudi tokrat se bo festival začel s podelitvijo nagrad Društva slovenskih igralcev za najboljše igralske dosežke preteklega leta.

Ob zaključku festivala 17. junija bodo podelili festivalske nagrade zlato jabolko, za katere se bodo tokrat potegovali igralci iz desetih filmov. Med njimi sta po dva francoska in hrvaška filma ter filmi iz Maroka, Italije, Irana, Španije, Švice in Poljske.

Selektorja tekmovalnega programa letošnjega festivala sta mednarodno priznani srbski igralec Miki Manojlović, ki je zaslovel z vlogami v filmih Emirja Kusturice Oče na službenem potovanju in Podzemlje, ter slovenski igralec in voditelj Toni Cahunek. Manojlović bo tudi gost mojstrskega tečaja za slovenske igralce, ki bo potekal v okviru festivala.

Nagrajence bo izbrala žirija tekmovalnega programa, ki jo sestavljajo direktorica kastinga za mednarodne visokoproračunske uspešnice, serije in neodvisne evropske filme Nathalie Cheron ter filmska in gledališka igralca Nataša Barbara Gračner ter Gregor Zorc.

Festival bo znova dal poudarek tudi strokovnim delavnicam in tečajem. Letošnja tema je komunikacija med režiserjem in igralcem. Udeleženci bodo sodelovali s priznanimi tujimi mentorji, med katerimi so poleg že omenjene direktorice kastinga še režiserji Davide Del Degan, Matteo Olleotto in Ivan Gergolet.

Poseben večer bo posvečen pokojnemu igralcu Petru Musevskemu. V dvorani Prešernovega gledališča Kranj bo namreč premierno prikazan dokumentarni film Pero, ki ga je posnel njegov dolgoletni prijatelj Damjan Kozole.

Ob festivalu bo Kranj znova pridobil tudi mestni kino. Vsi celovečerni filmi bodo namreč prikazani v Mojkino Kranj, ki bo skupaj s Krafftom odprl svoja vrata na lokaciji nekdanjega kina Center. Kratki in študentski filmi pa bodo brezplačno predvajani na vrtu stolpa Škrlovec.

Kot je izpostavil predsednik festivala Krafft Branko Završan, kranjski festival ponuja publiki tisto, kar je pri filmu najbolj izstopajoče in brez česar ni filma, torej igralce in to v njihovi najboljši vlogi.

"Kranjsko občinstvo bo lahko izbiralo med svežimi filmi z vsega sveta, ki dokazujejo, da so igralke in igralci lahko vrhunski v vsakem žanru. Prav tako pa bomo na festivalu ponovno združili vse ključne akterje filmske industrije, od režiserjev, kasting direktorjev, producentov in seveda slovenskih igralcev," je poudaril.

Festival nastaja v koprodukciji Filmskega društva Krafft in Prešernovega gledališča Kranj v sodelovanju z Mestno občino Kranj. Podpirata ga Slovenski filmski center in kolektivna organizacija Aipa. Partnerja festivala sta Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev in Zavod Carnica.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0