Ljubljana

Oblačno Humidity: 94%
11°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Začenja se 41. Festival Radovljica

S sporedom Bisclavret - Zgodba o volkodlaku se bo drevi ob 20. uri v Radovljici začel tradicionalni, že 41. Festival Radovljica. Do 22. avgusta se bo zvrstilo deset koncertov z repertoarjem od 12. do poznega 19. stoletja. Nastopilo bo 43 umetnikov iz 14 držav.

Začenja se 41. Festival Radovljica

Kot so sporočili organizatorji, bodo letos med nastopajočimi svetovno znani glasbeniki, kot so violinist Erich Höbarth, violončelist Enrico Bronzi, gambist Vittorio Ghielmi in kontratenorist Alex Potter.

Štirje sporedi so nastali posebej za festival. Med njimi izstopa izvedba oratorija Judita Alessandra Scarlattija s petimi svetovno znanimi solisti in štirinajstčlanskim Festivalskim baročnim orkestrom, ki ga pretežno sestavljajo slovenski glasbeniki na zgodovinskih glasbilih.

Letošnji spored obsega nove podobe glasbenih pripovedi iz 12. stoletja, glasbo italijanskih renesančnih virtuozov na lutnji, madrigale iz arhiva ljubljanske stolnice, komorne koncerte Francoisa Couperina, arije dunajskih skladateljev z obligatno pozavno, romantične klavirske fantazije na zgodovinskem klavirju in glasbo za prečno flavto na temo mrtvaškega plesa.

Cikel Bachove glasbe bodo nadaljevali z njegovimi sonatami za violino in čembalo. Festivalski baročni orkester bo s svetovno znanimi solisti izvedel Scarlattijev oratorij o junaški Juditi, festival pa bo sklenila glasbena komedija, ki slika boj med aristokratskimi glasbili starega režima in italijanskimi virtuozi na violini in violončelu.

Spored festivala že 17. leto zapored oblikuje umetniški vodja Domen Marinčič, organizator festivala pa je Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica. Festival poteka nepretrgoma od leta 1983. Znan je po poudarku starejši glasbi, a v svoje sporede že vrsto let vključuje tudi redko izvajano glasbo 19. in 20. stoletja, pogosto na ustreznih zgodovinskih glasbilih.

Večina koncertov bo tudi tokrat v baročni dvorani radovljiške graščine, po eden pa v cerkvi sv. Petra v Radovljici in v cerkvi Marijinega oznanjenja v Velesovem. Na vse koncerte vozi brezplačni avtobus iz Ljubljane in Kranja.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0