Ljubljana

Oblačno Humidity: 94%
11°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
10°C / 22°C
TOREK
13°C / 17°C
SREDA
14°C / 20°C
ČETRTEK
13°C / 21°C
PETEK
15°C / 17°C

Založba /*cf. za letos napoveduje obsežen in domišljen letnik

Založba /*cf. napoveduje obsežen in domišljen letnik 2023 s širokim tematskim in žanrskim razponom. V temeljni humanistični prevodni Rdeči zbirki bo izšlo šest knjig, kar tri izvirna humanistična dela bodo izšla v Oranžni zbirki. Načrtujejo tudi vrsto pogovorov in drugih dogodkov, nekatere pripravljajo v sodelovanju s partnerji.

Založba /*cf. za letos napoveduje obsežen in domišljen letnik

V leposlovni Zeleni zbirki bodo izšle tri knjige, v feministični Lila pa dve. V zbirki leposlovja iz neevropskih dežel Kaif bosta izšla dva romana, poleg sodobnega kolumbijskega romana Evelia Rosere še roman modernega klasika egiptovske književnosti Naguiba Mahfouze ter izbor kratkih zgodb svetovno znanega palestinskega pisatelja, novinarja in aktivista druge polovice 20. stoletja Ghassana Kanafanija. Po dve novitete bodo prinesle biografska Rumena zbirka ter zbirki Varia in Extra.

Med prihajajočimi knjigami je Amelia Kraigher na nedavni novinarski konferenci v Rdeči zbirki izpostavila knjigo Louisa Althusserja Za Marxa, za katero je spremno besedo napisal Marko Kržan. Knjiga prinaša zbirko avtorjevih člankov iz 60. let minulega stoletja, iz nje izhajajo vse poznejše teorije, ki jih je razvil Althusser, je pojasnila.

V Oranžni zbirki je omenila knjigi Ane Podvršič Iz socializma v periferni kapitalizem: Neoliberalizacija Slovenije in Kolaps tretje poti, ki jo je napisal Marko Hočevar. Obe se ukvarjata z vzponom neoliberalizma v Sloveniji in se bosta zelo dobro dopolnjevali, je povedala. Opozorila pa je še na francoskega avtorja Edouarda Louisa, saj bodi izdali kar tri njegova dela - roman Spremeniti se: Metoda ter dva kratka eseja.

Dogodke, ki jih v letošnjem letu pripravlja založba, je predstavila kreativna urednica Magdalena Germek. Med njimi sta cikla predavanj oz. pogovorov, ki so ju lani začeli s partnerji in ju letos nadaljujejo. Cikel Brez teorije ni prakse bo letos potekal pod naslovom Evropa?, z njim pa želijo nasloviti pomembne teme evropske preteklosti in se lotiti žgočih vprašanj evropske prihodnosti na gospodarskem političnem, družbenem, verskem in kulturnem področju.

Cikel Vodnik po humanistiki pa bo potekal pod naslovom Cirkus je odšel, spektakel je ostal, v njem pa se želijo se spraševati o trdoživi strukturi spektakla, ki vztraja ne glede na mesto in čas ter na njegove nosilce. Za izhodišče bodo vzeli knjige Založbe /*cf, ki naslavljajo zelo kompleksno problematiko ideologije spektakla in cirkusa. Otvoritveno predavanje, ki bo 15. februarja, bo imel Dragan Živdinov, pri čemer bo izhajal iz knjige Zoje Skušek Gledališče kot oblika spektakelske funkcije.

Ob izidu knjig Ane Podvršič in Marka Hočevarja načrtujejo tridnevni kolokvij v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana, kot posebno poslastico pa je Magdalena Germek napovedala projekt Knjiga in intermezzo - niz glasbeno-literarnih večerov v Drama Kavarni, ki bodo združili branje, pogovor in glasbo v živo.

Amelia Kraigher je spomnila, da je Založba /*cf. lani praznovala 25-letnico delovanja, v tem času pa so izdali 229 knjig. Kot je poudarila, gre za vsebinsko in uredniško izjemno zahtevne družboslovne teoretske knjige, ki nikoli niso in tudi ne morejo biti uspešnice. Opozorila je, da so tudi edina slovenska založba z dvema Jermanovima nagradama. Lani je nagrado, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev podeljuje za posebno uspele prevode družboslovnih in humanističnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino, prejela Anja Naglič za prevod dela Ornament množice Siegfrieda Kracauerja.

Prav tako sta velik odmev doživela romana Gašperja Kralja Rok trajanja in Škrbine, ki bosta letos izšla v nemščini, Rok trajanja pa je že lani izšel tudi v madžarskem prevodu, je še povedala urednica.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0