Ljubljana

Nekaj oblačnosti Humidity: 63%
20°C
SOBOTA
9°C / 20°C
NEDELJA
9°C / 21°C
PONEDELJEK
9°C / 21°C
TOREK
12°C / 14°C
SREDA
13°C / 19°C
ČETRTEK
15°C / 17°C
PETEK
10°C / 22°C

Znani so nominiranci za Levstikovo nagrado

Znani so nominiranci za Levstikovo nagrado: za izvirno leposlovno delo za otroke in mladino so nominirane knjige Irene Androjne, Špele Frlic, Žige Kosca, Anje Štefan in Suzane Tratnik.

Znani so nominiranci za Levstikovo nagrado

Nominiranci za Levstikovo nagrado za ilustracijo pa so Bojana Dimitrovski, Igor Šinkovec, Ana Zavadlav, Polona Lovšin in Tomaž Lavrič - Lovro Matič.

Za Levstikovo nagrado za izvirno leposlovje za otroke in mlade so v igri za nagrado mladinski romani Modri otok Irene Androjne, Ava Suzane Tratnik in Bleščivka Špele Frlic z ilustracijami Tereze Prepadnik. Nominirani sta še slikanici Muca gre po svetu Žige Kosca z ilustracijami Tanje Komadine ter Medved in klobuk Anje Štefan z ilustracijami Ane Zavadlav.

Za Levstikovo nagrado za ilustracijo pa so nominirane upodobitve Bojane Dimitrovski v knjigi Muca Greta Vinka Möderndorferja, Igorja Šinkovca v slikanici Si že kdaj jezdil morskega konjička? Boštjana Gorenca Pižame in Ane Zavadlav v knjigi Italijanske pravljice (1 in 2) Itala Calvina. Polona Lovšin je nominirana za ilustracije v knjigi Balabuga! Tine Vrščaj, Tomaž Lavrič - Lovro Matič pa za ilustracije v knjigi Mali črv Oto in druga golazen.

Nominirance za Levstikovo nagrado za izvirno leposlovje za otroke in mladino je izbrala strokovna komisija v sestavi Andrej Rozman Roza, Maja Logar in Irena Matko Lukan. Nominirance za Levstikovo nagrado za ilustracijo pa je izbrala žirija v sestavi Marjan Manček, Maja Kastelic in Tanja Komadina.

Slavnostna podelitev Levstikovih nagrad bo 7. junija zvečer v gostilni Košir, zmagovalce pa bodo razglasili že dopoldne v knjigarni Konzorcij. Tedaj bosta znana tudi prejemnika Levstikove nagrade za življenjsko delo, ki jima bodo simbolno odkrili plošči pod Levstikovimi arkadami - pred knjigarno Konzorcij.

Nagrajenca za izvirno leposlovno delo in ilustracije bosta prejela nagrado v višini 2000 evrov neto, Levstikova nagrajenca za življenjsko delo pa 4000 evrov neto.

Mladinska knjiga podeljuje Levstikove nagrade od leta 1949, od leta 1989 bienalno. Namenjene so slovenskim pesnikom, pisateljem in ilustratorjem za izbrana izvirna leposlovna dela in izvirne knjižne ilustracije za otroke in mladino, ko so izšle v zadnjih dveh letih pri Mladinski knjigi.

Ob 50-letnici prve podelitve Levstikovih nagrad, leta 1999, je Mladinska knjiga uvedla še nagrado za življenjsko delo, ob 70-letnici pa se je vsem dotedanjim prejemnikom Levstikovih nagrad za življenjsko delo poklonila s ploščami pod stebriščem knjigarne Konzorcij ter prostor poimenovala Levstikove arkade.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0