Občina Trbovlje pripravlja četrti kulinarični festival Iz trbouskiga špajza
Občina Trbovlje od danes do 2. oktobra pripravlja četrti kulinarični festival Iz trbouskiga špajza.
Gre za tradicionalno 10-dnevno ponudbo, ki jo bodo letos obogatili še s tremi dogodki, in sicer Bigifestom, Južno v Knezdolu in Martinovim fajrundom. Kuharske mojstrovine bo ponujalo sedem lokalnih gostinskih ponudnikov.
Obiskovalci festivala bodo lahko našli jedi, ki so jih jedle generacije pred njimi, bodo pa kuharski mojstri ustvarjali tudi njihove izvirne prilagoditve in posodobitve, pravijo na občini in dodajajo, da bo mogoče obiskovalce premamila fižolova župa z vaseršpocli, grincajg iz guveje župe, bučn štrudl, krumpantoč, kurji ajmuht, pečene šnite ali katera druga dobrota iz menijev, ki bodo pri gostinskih ponudnikih na voljo.
Trboveljsko kulinariko odlikuje varčna in enostavna priprava, z malce domišljije pa lahko vsako jed spremenijo v edinstven in sodoben obrok, pravijo na občini.
V zasavskih krajih sta v 200 letih rudarjenje in industrializacija svoj pečat pustila tudi v kulinariki. "Vsakdanja prehrana se je prilagajala pomanjkanju sestavin, skromnemu življenju in težaškemu delavniku. A pridne roke delavskih gospodinj so za svoje številčne družine znale pripraviti okusne jedi, ki se jih radi spominjajo še danes," na občini pojasnjujejo pripravo kulinaričnega festivala.