Osrednja mariborska tržnica s ponudbo lokalno pridelanega mesa

Na osrednji mariborski tržnici krepijo ponudbo mesa. Svojo prodajalno je danes tam odprla Kmetijska zadruga (KZ) Rače s ponudbo govedine, svinjine ter izdelkov iz mesa lokalno vzrejenih živali.

Osrednja mariborska tržnica s ponudbo lokalno pridelanega mesa

V lokalnem okolju je KZ Rače s svojo ponudbo mesa in mesnih izdelkov zelo prepoznavna, doslej pa je imela poleg prodajalne v Račah le še potujoči prodajalni, ki se ustavljata v različnih krajih. Direktor zadruge Ivan Lenart je potrdil, da je povpraševanje po njihovih izdelkih vedno večje in s tem prodajalna v Račah preobremenjena, zato so veseli možnosti širitve na mariborsko tržnico. "Lokacija je za nas idealna, saj nimamo industrijske proizvodnje, ne strežemo trgovskih centrov, ampak želimo po najkrajši poti do potrošnika," je dejal.

Zadruga, ki ima tradicijo od leta 1921, odkupuje in trži izključno meso živali, vzrejenih v Sloveniji. Gre za lokalne rejce z Dravskega in Ptujskega polja ter Pohorja. "Zavestno smo se odločili, da ne gremo v uvoz mesa, ki je poceni, in z leti se nam je začelo to obrestovati," je dejal Lenart.

Opaža, da ljudje vedno bolj cenijo lokalno pridelano hrano. "Potrošniku je treba dati izbiro, naj se odloči, kaj mu bolj ustreza," je dodal. "Poleg tega imamo dobavitelje kmete, za katere smo kot zadruga odgovorni. Od njih zahtevamo določeno kvaliteto, oni pa imajo s tem zagotovljen trg in plačilo, kar je pomembno za obstoj in razvoj kmetij," je povedal.

Morebitno nadaljnjo širitev prodajne mreže pogojuje z kadri. Skupno je v zadrugi zaposlenih okoli 60 ljudi. "Takšne delovne sile, kot jo želimo in zahtevamo, ni na trgu. Poskušali bomo privabiti mlade in od tega bo veliko odvisno," je še povedal Lenart.

Po besedah župana Saše Arsenoviča bo KZ Rače pomembno prispevala h krepitvi ponudbe na mariborski tržnici, predvsem v mlečno-mesnem paviljonu, ki so ga uredili lani poleti. Po umiku prejšnjih dveh ponudnikov mesa so tam v zadnjih nekaj mesecih prodajali le piščančje meso, zdaj pa bosta ponovno na voljo tudi govedina in svinjina.

Župan ocenjuje, da osrednja tržnica doživlja nov preporod, med drugim s prehodom tamkajšnje garažne hiše pod javno podjetje Mestne nepremičnine, in posledično spremembo cenovne politike, zaradi česar so parkirna mesta bolj zasedena. "Ideja je, da bi naredili transparentno dvigalo, ki bo omogočalo dostop direktno s Koroške ceste, kar bi prav gotovo pomagalo vsebinsko polniti ta del mesta. Obenem bi olajšalo dostop do univerze, umetnostne galerije in gledališča," je povedal. Izpostavil je tudi nedavno uvedbo nove avtobusne linije G5 Rotovž, ki ustavlja pri tržnici.

Zadruga bo na mariborski tržnici s svojo ekipo in ponudbo prisotna v četrtek, petek in soboto med 7. in 13. uro. Vodja mariborskih tržnic Nataša Matijevič je povedala, da sta med načrti za tržnico za prihodnje tudi ponudba toplih obrokov iz lokalnih pridelkov in izdelkov ter pokritje stojnic s sadjem in zelenjavo, da bi branjevce bolje zaščitili pred vremenskimi vplivi.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0