Zadruga Jarina s projektom SitaUla pomaga kmetom in zmanjšuje zavržke hrane

Ob svetovnem dnevu hrane, ki ga praznujemo 16. oktobra, prihaja iz Slovenije navdihujoča zgodba o povezovanju kmetov, zdravi prehrani in trajnostnem ravnanju s hrano. Zadruga Jarina je predstavila novo blagovno znamko SitaUla – prve slovenske liofilizirane juhe, narejene iz zelenjave domačih kmetov in začimb slovenskih zeliščarjev.

Zadruga Jarina s projektom SitaUla pomaga kmetom in zmanjšuje zavržke hrane

Gre za nov izdelek, ki združuje preprostost priprave in odgovoren odnos do narave. Juhe SitaUla so pripravljene po sodobni metodi liofilizacije, ki z naravnim sušenjem ohranja hranilne snovi, barvo in okus zelenjave. Za pripravo zadostuje že minuta časa – vsebino vrečke prelijemo z vročo vodo in dobimo topel, polnovreden obrok.

Na voljo so tri različice: grahova, gobova in bučna juha, vsaka narejena iz zelenjave slovenskih kmetov v času, ko je pridelka največ. Tako Jarina s projektom pomaga kmetom, ki imajo v sezoni presežke pridelkov, saj jih odkupi in sproti predela, s tem pa zmanjšuje tudi količino zavržene hrane.

Predsednica zadruge Jarina Aleksandra Koprivnikar pojasnjuje, da je ideja nastala iz želje po domačem, a hitrem obroku. »Veliko ljudi nima časa kuhati, a si vseeno želijo nekaj toplega in zdravega. Juhe SitaUla ponujajo okus doma, hkrati pa pomagajo kmetom in zmanjšujejo zavržke hrane, ki jih je v Sloveniji še vedno približno 35 kilogramov na prebivalca,« pravi. Dodaja, da je dodatno vrednost izdelka prepoznal tudi Spar Slovenija, kjer so juhe vključene v projekt Štartaj Slovenija in že na voljo v 13 trgovinah Interspar po vsej državi.

Zadruga Jarina, ki od leta 2003 povezuje slovenske kmete, šole in vrtce, s projektom SitaUla svojo zgodbo širi tudi v gospodinjstva. Nova blagovna znamka tako prinaša okuse domače kuhinje v sodoben vsakdan ter nadaljuje Jarinino poslanstvo povezovanja podeželja, ljudi in trajnostnega razvoja.

x (35)

Priljubljeno
Vesti

Vse vesti
0