Oreški za hujšanje: zakaj in kako izbrati prave vrste?

Oreški, kot so lešniki, mandlji, orehi in pistacije, niso le polni vitaminov in mineralov, ampak lahko pomagajo tudi pri izgubi telesne teže. Čeprav so zelo kalorični, jih številne raziskave, vključno s študijo Harvarda iz leta 2019, uvrščajo med živila, ki prispevajo k izgubi telesne teže. V nadaljevanju so predstavljene njihove glavne koristi ter najboljše vrste oreškov za hujšanje.

Oreški za hujšanje: zakaj in kako izbrati prave vrste?

Oreški so bogat vir beljakovin, vlaknin in zdravih maščob. Te sestavine podpirajo občutek sitosti, uravnavajo raven sladkorja v krvi in pospešujejo presnovo. Vsebujejo tudi pomembne količine beljakovin, ki spodbujajo rast mišične mase in nasitijo, ne da bi se kopičili kot telesna maščoba. Prav tako so bogati z vlakninami, ki izboljšajo prebavo in prispevajo k občutku sitosti.

Omega-3 maščobne kisline
Te zdrave maščobne kisline pomagajo nadzorovati apetit, pospešujejo regeneracijo po vadbi in zmanjšujejo raven holesterola, kar pozitivno vpliva na hujšanje.

Najboljši oreški za hujšanje

Mandlji
Mandlji vsebujejo 19 g beljakovin in 13 g vlaknin na 100 g, poleg tega pa so znani kot "vitkostni oreški." Zaradi omega-3 maščobnih kislin učinkovito zavirajo apetit, zato so idealen prigrizek za hujšanje.

Arašidi
Čeprav je arašidovo maslo manj zdravo zaradi dodanih sladkorjev in soli, so arašidi v naravni obliki bogat vir beljakovin (26 g na 100 g) in vlaknin.

Pistacije
Pistacije s svojimi 15 g beljakovin in vlakninami prispevajo k občutku sitosti. Zaradi trde lupine jih uživamo počasneje, kar pomaga nadzorovati količino in preprečuje prenajedanje.

Indijski oreščki
Indijski oreščki vsebujejo aminokislino L-triptofan, ki spodbuja dobro počutje, poleg tega pa so bogati z zdravimi nenasičenimi maščobami, ki pripomorejo k zmanjšanju apetita.

Orehi
Orehi vsebujejo visoko vrednost omega-3 maščobnih kislin, beljakovin in vlaknin, ki podpirajo mišično maso in nasitijo.

Oreške je priporočljivo uživati surove, saj telo za njihovo prebavo porabi več energije, hkrati pa ohranijo več hranilnih snovi. Nesoljeni in neobdelani oreški so najboljša izbira, saj dodatna sol lahko vpliva na zadrževanje vode v telesu.

Pri vključevanju oreškov v prehrano se priporoča uživanje približno 20 g oreškov na dan kot del uravnotežene prehrane.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0